Σε μια νέα πατρίδα

Τίτλος: «Σε μια νέα πατρίδα»

Logline: 1922- 2022. 100 χρόνια από την οδύσσεια της μεγάλης προσφυγιάς στην Ελλάδα

Αριθμός Επεισοδίων: 10

Διάρκεια επεισοδίου: 45 – 50 λεπτά

Είδος: Σειρά Ιστορικών – κοινωνικών ντοκιμαντέρ

Χρόνος Υλοποίησης: 8-10 μήνες

Εισαγωγή: 1922 – 2022. 100 χρόνια από την έναρξη της τραγωδίας και το Γολγοθά 1.500.000 περίπου Ελλήνων προσφύγων κατοίκων της Τουρκίας από την Μ. Ασία, Πόντο, Ανατολική Θράκη και άλλα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια σειρά από γεγονότα ανάγκασαν τους έλληνες να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη και τις εστίες τους, να ξεριζωθούν και να βρουν ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ.

Στόχος: Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες βρέθηκαν πρωταγωνιστές σε μια πρωτοφανή στα διεθνή χρονικά: την «μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία». Τα γεγονότα που προηγήθηκαν, λίγο – πολύ, είναι γνωστά και έχουν αναλυθεί από πολλές πλευρές και μέσα.

Οι αρχικοί στόχοι μας είναι:

Να ερευνήσουμε μεγαλουργήματα και μεγάλες προσωπικότητες που προήλθαν από την προσφυγιά.
Ανθρώπους του πνεύματος, της οικονομίας, της επιστήμης που με την σκέψη τους, τις εμπειρίες τους, το πνεύμα και την θέληση κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον τόπο τους, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Να καταγράψουμε προσωπικές ιστορίες και μαρτυρίες από απογόνους των προσφύγων ή από αρχεία (ψηφοποιημένες ηχογραφήσεις – αρχειακά video) και τεκμήρια που διασώζονται σε μουσεία και αρχεία.

Δευτερεύοντες στόχοι:

Να αναδείξουμε το δράμα και την ιστορία της μετεγκατάστασης αυτών των πληθυσμών από την στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα. (Προσφυγικοί καταυλισμοί – διανομή κλήρου)

Τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την διάρκεια της μετεγκατάστασης και της “υποδοχής” από τις ελληνικές αρχές και κατοίκους των περιοχών.

Να αναδείξουμε τις δυσκολίες αποδοχής από τους ντόπιους πληθυσμούς και την ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό.

Να εξερευνήσουμε σπιθαμή προς σπιθαμή τα γεωγραφικά σημεία της Ελλάδας που επιλέχθηκαν να τους φιλοξενήσουν και να ανακαλύψουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινότητας των προσφύγων.

Να εξιστορήσουμε τις απαρχές των οικονομικών και άλλων δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες με τις ανάλογες Μικρο-μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ωφέλειες  στην ελληνική οικονομία και να διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις σε πληθυσμούς άλλων εθνοτήτων.

Να ανακαλύψουμε τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα που μετέφεραν από τον τόπο τους και να απαντήσουμε στο ερώτημα:”πως αυτά επηρέασαν στην σύγχρονη Ελλάδα;”

Να καταγράψουμε την συλλογική μνήμη έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται σε λαογραφικά μουσεία και συλλογές, σε συλλόγους, σε οργανισμούς και δράσεις που αφορούν το θέμα.

Σκηνοθετική – Θεματική Προσέγγιση: Υπό συζήτηση.