Ακτογραμμή

Τίτλος σειράς: Ακτογραμμή
Υπότιτλος Σειράς:  15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Ελλάδα με ενδιαφέροντα, αξιομνημόνευτα, όμορφα κα παράξενα θέματα.
Αριθμός Επεισοδίων: Α κύκλος:12 επεισόδια | Β κύκλος: 12 επεισόδια
Διάρκεια επεισοδίου:  45 – 50 λεπτά
Είδος: Εκπομπή γενικού ενδιαφέροντος με θεματολογία που αφορά την οικολογία, πράσινη ανάπτυξη, τεχνολογία, γεωργία, ιστορία, οικονομία, γεωγραφία (φυσικές ομορφιές ή φυσικά φαινόμενα).

Εισαγωγή

Από την γεωγραφική της θέση η Ελλάδα κατέχει το βασικό προνόμιο να μετρά περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα αιγιαλού, αφού τόσο η χερσαία Ελλάδα όσο και τα νησιά της δημιουργούν μια τεράστια ακτογραμμή.

Χαρακτηριστικό που από τα βάθη των αιώνων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των κοινωνιών, της οικονομίας, των τεχνών, των ιδεών και του εμπορίου.

Έτσι από την αρχαιότητα συναντάμε χαρακτηριστικά που ενδυναμώνουν την άποψη ότι αυτή η τεράστια ακτογραμμή έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρολό στην διαμόρφωση των τοπικών κοινωνιών με δημιουργία πόλεων και αστικών κέντρων με επίκεντρο την ακτογραμμή.

Πολλές δραστηριότητες των αστικών κέντρων βασίστηκαν και βασίζονται στον Αιγιαλό:
εμπόριο, οικονομία, τεχνολογική ανάπτυξη, πολιτισμός, μετάδοση ιδεών, τουρισμός, γεωργία κ.α.

Παράλληλα όμως αυτή η ακτογραμμή αποτελεί φυσική ομορφιά που σε κάθε περιοχή διαμορφώνεται ανάλογα με τα γεωγραφικά ή τα γεωλογικά χαρακτηριστικά:
Απόκρημνες ή αμμουδερές ακτές χιλιομέτρων, ηφαιστιογενείς ακτές με ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς ή ακτές που η δασώδης βλάστηση φτάνει μέχρι την θάλασσα. Κάθε περιοχή έχει να επιδείξει κάτι διαφορετικό που αυτό το διαφορετικό δεν είναι μόνο όμορφο αλλά φροντίζει να φιλοξενεί το δικό του οικοσύστημα και οικολογική ποικιλομορφία με βιότοπους και οικολογικά πάρκα που πολλά από αυτά είναι μοναδικά στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Σκοποί της εκπομπής είναι:

 1. Να παρουσιάσει την διαφορετικότητα από γεωγραφικής, γεωλογικής και φυσικής ομορφιάς την ακτογραμμή της Ελλάδας.
 2. Να παρουσιάσει τις δράσεις των κοινωνιών και των ανθρώπων γύρω από την οικολογία, φυσιολατρία.
 3. Να εξετάσει την ιστορικότητα των περιοχών που συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της οικονομίας, των τεχνών, του εμπορίου.
 4. Να συγκρίνει την ιστορία με την σύγχρονη κατάσταση και κατά πόσο η αυτή έπαιξε ή παίζει ρόλο στην παρακαταθήκη της Ελλάδας.
 5. Να προβάλει τις νέες δράσεις και δραστηριότητες των σύγχρονων Ελλήνων που έχουν σχέση με την οικονομία, τεχνολογία, γεωργία, εμπόριο, τον πολιτισμό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σκηνοθετική προσέγγιση.

Τον λόγο του story telling αναλαμβάνει ο παρουσιαστής της εκπομπής που είτε με την παρουσία του on camera, είτε με voice over αναλαμβάνει να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία του  θέματος ή της ενότητας που πραγματεύεται. Συνεργατικά εμφανίζονται τοπικοί δημοσιογράφοι ή ειδήμονες του θέματος που παρουσιάζετε.
Μέσα από μεστά κείμενα, γεμάτα περιεχόμενο, απλά και κατανοητά στον μέσο τηλεθεατή, χωρίς υπερβολές και φιλολογικές κορόνες.
Οι συνεντευξιαζόμενοι ή προσκεκλημένοι συμμετέχοντες, φιλοξενούνται με πολύ λίγα λεπτά παρουσίας για να αποφύγουμε το φαινόμενο των talking heads και μόνο για προσδώσουν κύρος και εγκυρότητα σε εξειδικευμένες ή ιδικές πληροφορίες που αφορούν το θέμα.

Όμως τον κύριο λόγο έχει η εικόνα σε συνδυασμό με την μουσική.
Πολλά πλάνα (εναέρια και επίγεια) από εξειδικευμένο (σε φυσικά τοπία) διευθυντή φωτογραφίας. Με γωνίες λήψεις και επιλογές του χρόνου λήψεων που αναδεικνύουν και προσδίδουν άρτια αισθητική στο θέμα.
Ο σύγχρονος εξοπλισμός (gimbals, drone, φακοί ειδικής χρήσης) και η χρήση προηγμένων τεχνικών λήψεων (time laps, hyper laps κ.α.) δίνουν ξεχωριστή αισθητική και μοναδική απόδοση των θεμάτων.
Καλαίσθητα γραφικά στοιχεία συμπληρώνουν την εικόνα και την πληροφορία όπως supers, τίτλοι θεματικών ενοτήτων αλλά και επιπρόσθετα στοιχεία όπως γραφικά χαρτών και footage από δορυφόρους..
Πλούσια χρώματα μιας και όλη η εικόνα προέρχεται από την ύπαιθρο, της ακτές, της παραθαλάσσιες περιοχές όπου ο ελληνικός ήλιος φωτίζει και αναδεικνύει τα μοναδικά χρώματα της. Η ειδική επεξεργασία από colorist αναδεικνύει κάθε σκηνή, κάθε θέμα με τέτοιο τρόπο που το συνολικό αποτέλεσμα στην εικόνα κόβει την ανάσα. Χωρίς υπερβολές, χωρίς φανφάρες εντυπωσιασμού.

Η μουσική είναι επιλεγμένη ανάλογα με το θέμα και είναι παρούσα σχεδόν σε κάθε δευτερόλεπτο της εκπομπής συμπληρώνοντας και ολοκληρώνοντας το story telling. Σύγχρονη, ανάλαφρη ή έντονη, ζωντανή με σύγχρονες ενορχηστρώσεις, ψαγμένη.

Ενδεικτική Θεματολογία Επεισοδίου: Έβρος – Θράκη

Α μέρος.

Η περιφερειακή ενότητα Έβρου είναι το βορειότερο τμήμα της Ελλάδας που συνορεύει με την Τουρκία και την Βουλγαρία. Με ειδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά της ακτογραμμής που προσδίδουν μια διαφορετικότητα από την κοινή γνώση που έχουμε για τις ακτογραμμές της Ελλάδας.

Ο ποταμός Έβρος ( το φυσικό σύνορο με την Τουρκία) εκβάλει στο Βόρειο Αιγαίο και δημιουργεί  το Δέλτα του Έβρου (που αποτελεί εθνικό πάρκο). Εκεί που το ποτάμι συναντά την θάλασσα έχει δημιουργηθεί ένα πολύπλοκο και σημαντικό οικοσύστημα που φιλοξενεί τεράστια χλωρίδα και πανίδα με μερικά είδη να συναντούνται μόνο εκεί.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου έχει στοιχεία τα οποία θα εκτεθούν με μια μικρή συνέντευξη του διευθυντή του φορέα.


Το Δέλτα του Έβρου όμως φιλοξενεί και ανθρώπινες δραστηριότητες όπως είναι ψαράδες τους οποίους θα παρουσιάσουμε με μικρή αποστολή (με πλούσια εικόνα) και συνέντευξη στην οποία περιγράφουν την ζωή τους και την καθημερινότητά τους.
Όπως επίσης αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες ή ανθρώπους που είναι φυσιολάτρες και αγαπούν τις δραστηριότητες στην φύση με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί και  τουριστική οικονομία.


Β μέρος.

 • Μεσημβρία – Ζώνη ονομάζεται αρχαιολογικός χώρος ο οποίος βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξανδρούπολης (δίπλα στην θάλασσα), ανάμεσα από την Παραλία Πετρωτών και τα Δίκελλα στον Έβρο. Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί πλήθος νομισμάτων Ζώνης και υπάρχει η άποψη ότι ο χώρος της Μεσημβρίας ταυτίζεται με την αρχαία Ζώνη.
  Στο αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται ερείπια αρχαίας Ελληνικής πόλη της Θράκης, στα παράλια του Θρακικού πελάγους. Ως Σαμοθρηΐκεα τείχεα ο Ηρόδοτος αναφέρεται στις πόλεις-φρούρια που οι αρχαίοι Έλληνες άποικοι από την Σαμοθράκη άρχισαν να χτίζουν στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. ανάμεσα στο βουνό Ίσμαρο και τον ποταμό Έβρο.
  Η ανωτέρω μικρή περιγραφή συνοδεύεται από συνέντευξη της διευθύντριας Εφορίας Αρχαιοτήτων Αλεξανδρούπολης και οπτικό υλικό από την περιοχή.

 • 20 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο  της Ζώνης Μεσημβρίας βρίσκεται η Αλεξανδρούπολη μια πόλη που οργανώθηκε στην σημερινή της μορφή στις αρχές του 20ου αιώνα, αφού από τα μέσα του 19ου αιώνα αποτελούσε ένα μικρό ψαροχώρι με το όνομα Δεδέ Αγατς.
  Σήμερα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σφύζει από ζωή καθώς η γεωστρατηγική του θέση το καθιστά πόλο εξελίξεων (γεωπολιτικών, οικονομικών κ.α).
  Μια μικρή συνέντευξη με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα της Αλεξανδρούπολης θα φωτίσει καλύτερα το θέμα αυτό.
  Την συνέντευξη θα συμπληρώσουν  κι άλλοι παράγοντες που έχουν δράση στο λιμάνι όπως ο πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα καθώς η Αμερική έχει επιλέξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για πολλές και κάθε είδους δραστηριότητες (στρατιωτικές, φυσικό αέριο κλπ)..

 • Η Αλεξανδρούπολη  έχει να επιδείξει λαογραφικά – εθνολογικά μουσεία που τηρούν την ιστορία του τόπου καλά φυλαγμένη στις εγκαταστάσεις τους.
  Εμείς θα παρουσιάσουμε κάποια από αυτά για να προβάλουμε την λαογραφία και τον πολιτισμό του τόπου.


 • Μια εταιρία τεχνολογίας με έδρα την ακριτική Αλεξανδρούπολη εξάγει τεχνολογικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Η εταιρία ασχολείται με πληροφοριακά συστήματα και συσκευές που έχουν εφαρμογή στην γεωργία, δασολογία, φράγματα, μουσεία, εμπορικό ναυτικό με διαφορετικά, σύγχρονα και εξειδικευμένα προϊόντα για κάθε ανάγκη.
  Επίσης αυτή η εταιρία εφοδιάζει με εξειδικευμένα ηλεκτρονικά συστήματα και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στο διάστημα και σε γνωστά οπλικά συστήματα.

Γ μέρος.

Σαμοθράκη.

Απέναντι από την Αλεξανδρούπολη η Σαμοθράκη ήταν ο τόπος από όπου προήλθαν οι πρώτοι έποικοι των παραλίων της Θράκης.

Η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί στο Αιγαίο -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, και οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την υψηλότερη κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι». Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «φεγγαροΘράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάος = φεγγάρι.
Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί.

Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, τις πηγές, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού – οι ντόπιοι τις ονομάζουν «βάθρες» – και τις παραλίες. Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν ως τις παραλίες της Σαμοθράκης και σχεδόν φτάνουν στην θάλασσα.

Στον οικισμό Θέρμα (Λουτρά) βρίσκεται το Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο με τις ζεστές θειούχες πηγές, γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες από την εποχή ακόμα της Βυζαντινής περιόδου.

Πλούσιες, πολλές εικόνες αποτυπώνουν την μοναδικότητα του νησιού και συμπληρώνονται με συνεντεύξεις τοπικών εκπροσώπων φορέων εφ΄όσον από την επίσκεψη προκύψει η ανάγκη.